fredag 30. mars 2012

Kulturpåvirkning fra USA

Vi lever i dag i et globalisert samfunn. Et samfunn der samhandling på tvers av landegrensene ikke bare er tilstede, men også nødvendig. Samfunnet har utviklet seg slik at ett land alene, ikke har særlig stor betydning, likevel finnes det noen unntak - Amerikas forente stater, f.eks. Er et land med voldsom påvirkningskraft. Hvilke konsekvenser har det for vår kultur?

Den tydeligste påvirkningen er vel kanskje gjennom film og tv. Et enormt flertall av filmene vi ser er fra USA. Det har flere grunner, for det første spiller disse filmene stort sett på engelsk, og engelsk er verdensspråket nummer 1. USA har verdens mest moderne filmproduksjon hvor kun det aller nyeste er best, grunnen til det er igjen at USA har utviklet et enormt filmproduksjonsområde i Hollywood, et sted som med tiden har tiltrukket enorme mengder oppmerksomhet, men også kapital. Nettopp derfor er også de "beste" skuespillerne i Hollywood. Alt dette gjør at andre filmer fra f.eks Norge, Frankrike, Spania eller Tyskland som kanskje er like gode, kanskje også "bedre" ikke blir like populære internasjonalt. Det er ikke nødvendigvis negativt, det gjør det lettere å avgrense for oss som forbrukere av film. En film selges ofte på skuespillerne og ofte er det slik at folk liker filmer med akkurat "den" skuespilleren/skuespillerinnen.

Språklig påvirkningen gjennom film er både positivt og negativt. Negativt fordi mange språkforskere mener det at en massiv kulturpåvirkning fra et stort land mot et mindre vil på sikt føre til at den lille kulturen dør ut. Med andre ord vil det bety at norsk gradvis forsvinner og engelsk følgelig tar over som språk. Personlig stiller jeg meg skeptisk til denne teorien. Og i allefall er det ikke slik at hele Norge våkner opp en morgen og plutselig snakker engelsk. En slik utvikling tar ekstremt lang tid, også gjennom en slik massiv påvirkning samfunnet opplever i dag.
Det positive er i høyeste grad at engelskkunnskapene ikke nødvendigvis er bedre, men har enda en arena for å kunne bli forbedret. Dette gjelder land som Norge, Sverige, Danmark, Finland (Relativt små land). I større land som Tyskland, Frankrike, Spania, Italia, etc, er det vanlig å døbbe filmene til morsmålet. Det går faktisk så langt at mange ikke vet at f.eks yndlingsserien kommer fra Amerika, og at språket opprinnelig er engelsk. Døbbingen gjøres på et høyt nivå, det skal tross alt tilfredsstille og underholde millioner av mennesker.

Musikk er også et amerikanskdominert underholdningssegment. Ofte kommer de mest populære artistene fra USA, Rihanna og Lady Gaga er eksempler på det. Personlig lytter jeg ikke mye til amerikansk musikk når jeg setter meg ned for å høre på musikk. Men radioen er nærmest invadert av amerikanskprodusert musikk.

USA utgjør en stor påvirkningsfaktor i Norge, men også i andre land. Det er ofte pågrunn av teknologi, kapital og andre praktiske årsaker, det er med andre ord logisk at det er slik og det nytter ikke å forsvare seg imot det (Med mindre man totalisolerer et samfunn - Nord Korea, f.eks), fordi demokratiet automatisk søker mot det, bevisst, eller ubevisst. Likevel er det viktig å huske at USA kun er et land, det er ingen superstat og vil ikke ta over verden gjennom musikk, film, tv osv. Det er også mulig at utviklingen vil bremse opp pga store økonomiske problemer i USA, men disse er også tilstede i EU. Kulturpåvirkningen er ingen trussel, det her heller en berikelse (selvsagt avhengig av synspunkt og ståsted) for et globalisert samfunn. Og globaliseringen er absolutt ikke ferdig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar